Pýcha a pivo

8. 01. 2019 14:39:15
Krátký komentář k jedné kapitole věčného boje mezi domovarníky a minipivovary s velkými průmyslovými pivovary.
Ryba smrdí od hlavy a české pivovarnictví nejspíš od předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Františka Šámala. Poslední víkend roku 2014 vyšel v Právu článek s názvem „Češi mají nového koníčka. Vaří pivo doma.“[1] Pan Šámal zde s despektem tvrdí: „S pivem, které se vyrábí ve velkém pivovaru a minipivovaru, se to domácí nedá vůbec srovnat a s kvalitním pivem nemá nic společného“. V tomto duchu pokračuje i dalšími moudry. Možná nechce nebo nemá čas sledovat co se v oboru děje a uniklo mu, co o dva měsíce dříve napsal seriózní britský deník The Guardian. 28. října v něm vyšel článek „Brewing better beer than the pros“[2] (Vaření piva lepší než u profesionálů), popisující raketový růst homebrewingu (domovarnictví) ve Velké Británii, kvalitu technologií používaných domovarníky a vysokou úroveň jejich znalostí a dovedností. Dočteme se také, že velké pivovary by tento trend přinejmenším měly vzít v úvahu, protože v garážích zkrátka mohou vznikat kvalitnější piva než u nich. Ze zkušeností vím, že český a moravský domovarník, z let komunismu zvyklý tvořit a improvizovat s minimálním vybavením, je přinejmenším stejně schopný, jako ten britský.

Odkud tedy pochází ostře kontrastní názor „odborníka“ Šámala? Dle jeho životopisu na ČSPS se jeho poslední působení v praxi datuje do temné doby českého pivovarnictví, do 70. let minulého století, kdy dosluhovaly neudržované technologie a i Západočeské pivovary, kde pracoval, běžně používaly sladové náhražky. Zřejmě z té doby pochází Šámalova měřítka kvality. Aby bylo jasno, netvrdím, že piva z průmyslových pivovarů jsou špatná a ta domácí vždy lepší. Při současné ceně piva nemohou průmyslové a dokonce ani malé pivovary používat klasické technologie, jako například otevřené spilky a 90-ti minutový chmelovar. Energetická spotřeba současných pivovarů je zhruba na čtvrtině klasické technologie a až na pár výjimek všechny větší pivovary používají extrakty místo chmele, tlakové spilky a cylindrokónické tanky pro kvašení a dokvášení, zkrácený chmelovar a především metodu HGB, tedy ředění vysokostupňových várek odkysličenou sodovou vodou. Moderní technologie dokáží i přes uvedené „prohřešky“ zachovat základní charakter chuti piva. Ale chcete se vždy spokojit jen se základem? Na druhé straně některé hospodské mini, mikro a domácí nano pivovárky uvaří pivo vyloženě špatné, s výraznou vadou způsobenou zpravidla kontaminací nebo hrubou chybou při výrobě. Naopak velké pivovary dokážou občas uvařit dobrý speciál. Ale proti těm nejmenším mají jednu obrovskou nevýhodu. Pokud sebelepší pivo upraví tak, aby byla zaručena trvanlivost při pokojové teplotě, vždy za to zaplatí změnou spektra organoleptických vlastností. Pivo natočené přímo z ležáckého sklepa (a ohřáté na konzumní teplotu!) chutná zkrátka vždy lépe. Spolu s nekonečným množstvím variací chmelení, použitých sladů, způsobu kvašení a dokvašování je to průmyslovou velkovýrobou nedosažitelná výhoda maličkých, řekněme garážových, pivovarů.

Když čtu krátkozraké názory předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven nebo když vidím bohorovný úsměv plzeňského sládka Berky, prosvěcujícího svíčkou půllitr piva natočeného z dubového sudu zatímco za zdí starobylého reklamního sklepa tu pravou Plzeň kvasí pod tlakem v cylindrokónických spilkách stresované kvasinky, napadá mě jediné. Pýchu dřív nebo později následuje pád.

Jistou šanci na záchranu ale pan předseda Šámal ještě má. V závěru zmíněného článku v Guardianu je pět zásadních doporučení pro vaření dobrého piva. Jako bývalý sládek se s nimi jistě ztotožní. Kéž by se jimi začal řídit.

[1] VAVROŇ, Jiří. Češi mají nového koníčka. Vaří pivo doma. Právo. 2014, roč. 24, č. 300, 1,3. DOI: 1211-2119.

[2] TAPPER, Daniel. Brewing better beer than the pros. The Guardian. 28.10.2014. DOI: 0261-3077. Dostupné z: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2014/aug/28/homebrewing-hobby-craft-beer-uk

Autor: Lukáš Kopečný | úterý 8.1.2019 14:39 | karma článku: 14.59 | přečteno: 530x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.18 | Přečteno: 531 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 346

Učitel a výzkumník. Kromě lidí a robotů mám rád lodě, wakeboard, hory a lyže. Pokud se zrovna nemůžu věnovat ani jednomu, vařím pivo.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...